User Settings

  • Background
  • Fade speed
  • Music
  • Text size
Choose a backgound theme.
Choose the speed the daily prayer fades between stages.
Choose music to play during the daily prayer.
Choose the size of the text for your daily prayer.

Dnevna molitev - 2023-03-21

Božja navzočnost

Vse, kar imam v nekem trenutku pred očmi, vpliva na to, kaj se dogaja z menoj. Pomislim na navzočnost Boga, ki je v ljubezni vedno tu, sredi mnogih stvari, ki imajo vpliv name. Ustavim se in prosim, da bi dopustil Bogu, da bi vplival name prav v tem trenutku.

Svoboda

Vse ima moč, da izvabi iz mene bolj polno ljubezen in življenje. Vendar so moje želje marsikdaj trdno zasidrane, ujete v iluzije o uresničenju. Prosim, da bi Bog po moji svobodi uredil moje želje v kar najbolj ubrano, lepo zvenečo ljubečo melodijo.

Zavedanje

Sem v spletu odnosov - vezi z naravo, z ljudmi, z Bogom. Izluščim te vezi in se zahvalim za življenje, ki se pretaka skoznje. Nekatere vezi so zvite ali pretrgane; morda občutim obžalovanje, jezo, razočaranje. Prosim za dar sprejemanja in odpuščanja.

Pred Besedo

Jn 5,1-3.5-16

Potem je bil judovski praznik in Jezus je šel v Jeruzalem. V Jeruzalemu je pri Ovčjih vratih kopel, ki se po hebrejsko imenuje Betésda in ima pet pokritih stebrišč. V njih je ležalo veliko bolnikov: slepih, hromih in sušičnih. Čakali so na valovanje vode,
Med njimi je bil tudi človek, ki je bil bolan osemintrideset let. Jezus ga je videl, kako leži tam, in ker je vedel, da je že dolgo bolan, mu je rekel: "Bi rad ozdravel?" Bolnik mu je odgovoril: "Gospod, nimam človeka, ki bi me dal v kopel, kadar se voda vzburka. Medtem ko grem tja, se spusti pred menoj kdo drug." Jezus mu je rekel: "Vstani, vzemi svojo posteljo in hôdi!" In mož je takoj ozdravel. Vzel je posteljo in hodil.
Tisti dan pa je bila sobota. Zato so Judje govorili ozdravljenemu: "Sobota je. Ne smeš prenašati postelje!" On pa jim je odgovoril: "Tisti, ki me je ozdravil, mi je rekel: Vzemi svojo posteljo in hôdi!" Vprašali so ga: "Kdo je tisti človek, ki ti je rekel: Vzemi jo in hôdi!" Ozdravljeni pa ni vedel, kdo je tisti; Jezus se je namreč umaknil, ker je bila tam množica. Pozneje ga je Jezus srečal v templju in mu rekel: "Vidiš, ozdravel si. Ne gréši več, da se ti ne zgodi kaj hujšega!" Mož je odšel in sporočil Judom, da je Jezus tisti, ki ga je ozdravil. Zaradi tega so Judje preganjali Jezusa, ker je takšne reči delal na soboto.

Nekaj misli ob današnji Božji besedi

Active
Default
  • Ko je papež Frančišek pridigal ob tem odlomku, ni prizanašal hromemu. ’Jezus ga vpraša, če hoče biti ozdravljen. Odgovor je zelo zanimiv. Ne reče ’da’, ampak se pritožuje. Ta mož je bil v grehu. To je bil greh preživljanja na račun pritoževanja čez druge. To je hudičevo seme, nezmožnost odločiti se glede lastnega življenja, gledajoč samo na življenje drugih, da bi se pritoževali: Jaz sem žrtev življenja.’
  • In ko je mož ozdravljen, samo preprosto vzame svojo posteljo in odide, v nasprotju z drugimi, ki jih je Jezus ozdravil in so vzeli svoje postelje ter poskakovali od veselja. Frančišek svari pred grehom malodušja. ’Malodušnost, akedia, je strupena. Napade dušo. Je tudi mamilo. Če ga veliko uporabljaš, ti postane všeč. Začenjaš postajati zasvojen z žalostjo in pritoževanjem. In to je greh, ki je kar v navadi med nami.’

Pogovor

Ali opazim v sebi kakšno reakcijo, medtem ko molim ob Božji besedi? Ali se čutim izzvanega / izzvano, potolaženega / potolaženo, jeznega / jezno? Predstavljam si Jezusa, kako sedi ali stoji ob meni, in mu naravnost povem svoje občutke, kakor si jih povesta zaupna prijatelja.

Sklep

Slava Očetu in Sinu in Svetemu Duhu.
Kakor je bilo v začetku, tako zdaj in vselej
in vekomaj.

Amen

Če vam je dnevna molitev všeč ali imate kakšne predloge oziroma pripombe, bomo veseli če se nam oglasite.

To spletno stran pripravljamo slovenski in irski jezuiti.