User Settings

  • Background
  • Fade speed
  • Music
  • Text size
Choose a backgound theme.
Choose the speed the daily prayer fades between stages.
Choose music to play during the daily prayer.
Choose the size of the text for your daily prayer.

Dnevna molitev - 2023-03-31

Božja navzočnost

Vse, kar imam v nekem trenutku pred očmi, vpliva na to, kaj se dogaja z menoj. Pomislim na navzočnost Boga, ki je v ljubezni vedno tu, sredi mnogih stvari, ki imajo vpliv name. Ustavim se in prosim, da bi dopustil Bogu, da bi vplival name prav v tem trenutku.

Svoboda

"V teh dneh me je Bog poučil, kakor učitelj pouči učenca". (sv. Ignacij) Spomnim se, da je še marsikaj, kar me mora Bog naučiti, in prosim za milost, da bi temu prisluhnil / prisluhnila in da bi me to lahko spremenilo.

Zavedanje

V navzočnosti mojega ljubečega Stvarnika iskreno pregledam svoje občutke v preteklem dnevu, tiste, ki so me dvignili v višave, tiste, ki so me potegnili v globine, in tiste, ki me niso premaknili. Znam videti, v katerih je bil navzoč Gospod?

Pred Besedo

Jn 10,31-42

Judje so spet pograbili kamenje, da bi ga kamnali. Jezus pa se je oglasil in jim rekel: »Veliko dobrih del, ki izhajajo iz Očeta, sem storil pred vami. Zaradi katerega teh del me hočete kamnati?« Judje so mu odgovorili: »Ne kamnamo te zaradi dobrega dela, marveč zaradi bogokletja, ker se ti, ki si človek, delaš Boga.« Jezus jim je odgovoril: »Ali ni zapisano v vaši postavi: ‘ Jaz sem rekel: bogovi ste.’?
Če je imenoval bogove tiste,
katerim je bila namenjena božja beseda
– in Sveto pismo se ne more ovreči –
boste mar tistemu, ki ga je Oče posvetil
in poslal na svet, očitali bogokletje,
ker sem rekel: ‘Božji sin sem.’?
Če ne opravljam del svojega Očeta,
mi ne verjemite;
če pa jih opravljam,
verjemite delom,
če že ne verjamete meni,
da boste spoznali in se prepričali,
da je Oče v meni in jaz v Očetu.«
Spet so ga torej hoteli zgrabiti, pa se je umaknil njihovi roki. Znova je odšel čez Jórdan v kraj, kjer je Janez najprej krščeval in ostal tam. Veliko jih je prišlo k njemu in so govorili: »Janez ni storil nobenega znamenja, vendar je bilo vse, kar je Janez povedal o njem, resnica.« In mnogi so tam začeli verovati vanj.

Nekaj misli ob današnji Božji besedi

Active
Default
  • Jezus nam pogosto polaga na srce, da moramo ravnati po njegovi besedi. Lahko se kdo prereka proti našim besedami, dejanjem pa ne more nasprotovati. Govorijo zase. Beseda je globoko vsajena vame in molim z besedami apostola Jakoba: »Naj bom izvajalec besede in ne pozabljiv poslušalec.« Svet opazuje dejanja kristjanov in pogosto ni navdušen.
  • Ljudje v današnjem evangeliju obsojajo Jezusa zaradi njihove posebne podobe Boga. Kakšna je moja podoba Boga? Najboljša podoba je videti Boga kot Čisto Ljubezen. Ali sem kdaj koga obsojal, ker sem negoval izkrivljeno podobo Boga?

Pogovor

Ali opazim v sebi kakšno reakcijo, medtem ko molim ob Božji besedi? Ali se čutim izzvanega / izzvano, potolaženega / potolaženo, jeznega / jezno? Predstavljam si Jezusa, kako sedi ali stoji ob meni, in mu naravnost povem svoje občutke, kakor si jih povesta zaupna prijatelja.

Sklep

Slava Očetu in Sinu in Svetemu Duhu.
Kakor je bilo v začetku, tako zdaj in vselej
in vekomaj.

Amen

Če vam je dnevna molitev všeč ali imate kakšne predloge oziroma pripombe, bomo veseli če se nam oglasite.

To spletno stran pripravljamo slovenski in irski jezuiti.